Vorig jaar rond deze tijd kondigde ik hier mijn Tour of Duty aan. Daar vertelde ik over de tournee die we in juni 1980 met Poison Ivy maakte. Gek genoeg heb ik toen een heel belangrijk optreden vergeten: de Non-Stop-Pop-Jacht in Zoelen.

Het was de zondag na een optreden in het Oosterpark in Amsterdam. We moesten ons aan het eind van de middag in Zoelen melden. Daar zouden we ons in een half uur mogen presenteren, aan een volle zaal, en een driekoppige jury: Hank the Knife, Marty en iemand van de platenmaatschappij Polydor, waar ooit The Beatles hun allereerste plaatje voor op hadden mogen nemen. Wij gingen als voorlaatste act het podium op en speelden het dak eraf. Maar de reggaeband na ons mocht er ook wezen.

Bij het bekendmaken van de uitslag (een half uur na het laatste optreden) werden bordjes met rapportcijfers omhooggehouden. Wij hadden 25 punten, die reggaeband kreeg er twee minder. We hadden een plaatopname, en het uitbrengen van een single bij Polydor gewonnen. Na de feestelijke uitreiking speelden wij onze complete set nog een keer als toegift, en het liefst waren we de hele avond doorgegaan, maar de muziekvergunning hield om half elf op. De opname in het najaar leidde uiteindelijk tot ons platencontract bij Phonogram. De rest is geschiedenis.

Zo zie je maar wat er allemaal tijdens een tournee kan gebeuren. Ook dit jaar ga ik in juni weer een rondje langs verschillende podia maken. Op 14 juni verzorg ik in de reeks ‘Verandertools’ voor Managementboek.nl op Landgoed De Horst in Driebergen een masterclass over de rol van verhalen bij het versnellen van verandering. Drie dagen daarna, op 17 juni, vertel ik mijn verhaal tijdens het KVAN Jubileumcongres in Haarlem. En op 28 juni ben ik slotspreker tijdens D&B Rosé.

Maar de Tour of Duty 2016 trapt voor mij wel heel speciaal af op 25 mei in Deventer tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland. Hier ga ik mijn vertelvoorstelling De Beatles-zusjes opvoeren. Diezelfde voorstelling is ook te zien op 4 juni bij de opening van het nieuwe Beatles-Museum in Alkmaar, en op 22 juni in het Torpedo Theater in Amsterdam.

De komende weken zal ik jullie op deze website op de hoogte houden van de verschillende avonturen in het Tour of Duty Roadjournaal.