Iedereen die weleens op het podium staat kent het gevoel vlak voordat je op moet. Je voelt de spanning in je lijf, alles in je zegt dat je je zo snel mogelijk uit de voeten moet maken. Voor een publiek staan is voor de meeste mensen iets engs, ook voor mij. Podiumangst komt voort uit een oud instinct uit de tijd dat jagen en gejaagd worden nog aan de orde van de dag was. Datzelfde gevoel bekruipt ons nog steeds automatisch zodra we voor een groep mensen gaan staan. Als je naakt, kwetsbaar en ongewapend bent bestaat de kans dat je wordt aangevallen, en dus gaan vanuit het oudste deel van onze hersenen alle alarmbellen rinkelen: gevaar.

Zelfs de meest ervaren sprekers en acteurs sterven duizend doden vlak voor ze het podium opstappen, elke keer weer. Blijkbaar is dat oude waarschuwingssysteem diep ingeslepen. Gelukkig verdwijnt de angst zodra je bent begonnen met spreken, maar helemaal verdwijnen doet het niet. Tijdens een optreden lijkt het of er voortdurend een commentaarstemmetje tegen je aan het praten is. En dat stemmetje heeft maar een doel: jou zo snel mogelijk weer van dat podium krijgen. In The Wow Starts Now bespreek ik vijf vormen van houvast om je te wapenen tegen die angst en tegen dat stemmetje. En verrassend genoeg is het eigenlijk heel eenvoudig: geef dat oude brein en dat stemmetje gewoon iets anders te doen, zodat je minder met jezelf bezig bent.

Binnenkort mag ik zelf aan de gang met die tips om ze allemaal in de praktijk uit te proberen, want ik ga met mijn nieuwe boek op tournee. Dat begint al op 29 mei als ik in Sint Martens-Latem, vlak onder Gent een Writer’s Class mag verzorgen voor het IFBD. Weliswaar nog gebaseerd op het gedachtegoed van No Story No Glory, maar uiteraard voorzien van alle nieuwe gereedschappen uit The Wow Starts Now. Twee dagen later, op 31 mei sta ik in Eindhoven voor de communicatieclub CC-10 een try-out te geven van wat nu al het hoogtepunt van de Tour belooft te worden: op maandagavond 4 juni sta ik voor en met Managementboek en Logeion in het Gooiland Theater in Hilversum een avondvullend seminar te verzorgen over The Wow Starts Now. En omdat dat een wervelende show moet worden, ben ik me daar heel goed op aan het voorbereiden. Want een boek schrijven en uitgeven is één, er een avondvullend programma van maken is iets heel anders. Ik verheug me nu al enorm op deze avond. En het goede nieuws is: er zijn nog kaarten!

Anderhalve week later, op 14 juni mag ik op de CommunicatieBreak in Utrecht een workshop verzorgen over het gedachtegoed van The Wow Starts Now, en ook daar verheug ik me al op, omdat ik met de kleinere groep meer interactie aan kan gaan. De tour eindigt op 19 juni in Den Dolder waar ik voor de Good Work Company een besloten bijdrage verzorgen tijdens hun Open training Programmamanagement. En daartussen mag ik ook nog een keer mijn oude liefde hervertellen: op 16 juni speel ik op het Eindeloos Eiland Festival in Zeeland nog één mijn vertelvoorstelling De Beatles-zusjes.

Oefenen, oefenen, oefenen dus. En ik beloof jullie tussentijds op Facebook, Twitter en LinkedIn op de hoogte houden van mijn belevenissen tijdens mijn tour.