Gemiddeld verhuizen we negen keer in ons leven. En gemiddeld negen keer zullen we daarna verzuchten: dat doen we dus nóóit meer. Verhuizen is een van de meest stressvolle en ingrijpende life-events. Een tijd van emotionele ontreddering en allerlei onverwacht ongemak, dat wordt verergerd door het willens en wetens opgeven van jouw huis en haard, en daarna opnieuw te moeten beginnen op een volstrekt onbekende plek. Iedere verhuizing is een verandering voorgoed, en daarmee een goed verhaal.

Vorige week woensdag was het weer eens zover. Ik had er voor de zevende keer voor gekozen om te verhuizen. Van Amsterdam Oost naar Amsterdam Noord, dit keer zelfs op mijn verjaardag. De week ervoor wist ik me omringd door de geur van kartonnen dozen, het geknisper van een grote rol bubbeltjesplastic, het gekraak van honderden velletjes inpakpapier en het voortdurende gegier van de tapedispenser om steeds meer dozen dicht te plakken. Langzaam maar zeker raakte mijn huis verstopt met overvolle dozen.

De dag voor de verhuizing wist ik aan de chaos te ontsnappen. De derde stop op mijn Tour of Duty 2016 bracht me naar Landgoed De Horst in Driebergen, waar ik die middag een workshop over Change the Script mocht verzorgen in de Masterclassreeks Verandertools van Managementboek.nl. Met een fijne groep hebben we die middag gewerkt met allerlei verhaal- en vertelgereedschappen en interventies die je kunt inzetten om verandering in gang te zetten, te versnellen en vooral te volbrengen.

Drie dagen later – ik was inmiddels twee dagen officieel een Noordeling – was ik van alles kwijt. Want in welk doosje had ik nou wat gestopt? Gelukkig eindigde de vierde etappe van de Tour of Duty 2016 in de Philharmonie in Haarlem op het KVAN Jubileumcongres. Daar verzorgde ik een workshop storytelling over de toekomstvaste archieffunctie. De verhalen die daar verteld werden waren prachtig. En weer werd ik ervan doordrongen dat het er niet alleen om gaat dat je weet wat je allemaal hebt bewaard, maar vooral dat je er ook weer bij kunt. Een verslag van de workshop vind je hier.

Verhuizen is veranderen, en inpakken heeft vooral alles te maken met zaken later weer terug kunnen vinden. Al met al hebben de twee workshops me flink door deze verhuizing geholpen. En neem van me aan: verhuizen, dat doe ik dus nooit meer!