Afgelopen week gaf ik een interview aan Bart Bakker van het vakblad C van Logeion, de beroepsvereniging van communicatieprofessionals. Een heerlijk gesprek over de diepere werking van verhalen, de waarde van corporate stories en het belang van nieuwe grote verhalen. Drie dagen later volgde een minstens zo enerverende fotoshoot met Germán Villafane. Dit alles omdat medio maart mijn nieuwe boek, Too Good to be True gaat verschijnen, en ik dat tijdens een Logeion-bijeenkomst op 20 maart – Wereldverteldag – mag lanceren.

Too Good to be True

Want waarom houden we toch zoveel van verhalen, waarom verzinnen en vertellen we ze, waarom geloven we erin en handelen we ernaar? Hoe komt het dat verhalen ons houvast, hoop en troost bieden en ons tegelijkertijd in verwarring brengen? Waarom wint het ene verhaal het van het andere? We zijn omringd door verhalen, maar welk verhaal leven we zelf en door welke verhalen worden we geleefd?

Mijn nieuwe boek is een fundamentele zoektocht naar de werking van verhalen. Niet alleen naar de pracht en kracht ervan maar vooral naar de macht die ze over ons hebben. Een reis vanuit de mooiste sprookjes en mythologische heldenverhalen naar de meest ongelofelijke complottheorieën en voorbeelden van propaganda en nepnieuws. We zijn verslaafd aan verhalen. Zelfs al zijn ze soms te mooi om waar te zijn, we kunnen geen dag zonder.

Kom naar de masterclass op 20 maart

Het hele interview is te lezen in C01, dat op 27 januari is verschenen. Maar je kunt het interview ook hier downloaden. En als je echt het fijne wilt weten over de macht die verhalen over ons hebben, kom dan op 20 maart naar de Logeion Masterclass “De Kracht van verhalen”.