Bij Bex* is het een goede gewoonte dat onze trainers en coaches niet alleen deelnemers trainen en coachen, maar dat ze af en toe ook zelf op trainingskamp gaan. Deze keer kregen we een workshop van Mariska Wessel over stem en stemgebruik. En daar was ik als storyteller eerlijk gezegd wel aan toe. De dag ervoor had ik twee vertelsessies geleid bij de Universiteit Utrecht (in het prachtige Academiegebouw aan het Domplein) en de dag erop zou ik in Rotterdam bij EURIB een gastcollege verzorgen binnen de Masteropleiding. Het leek wel een collegetour. En niet dat er sprake was van een poliep op een van mijn stembanden, maar ontegenzeggelijk was mijn stem een beetje moe, hij kon best wat verzorging en begeleiding gebruiken. Mariska kwam dus als geroepen.

Ze nam me mee in de wonderlijkwe wereld van de stem, inclusief een aantal schokkende anatomische tekeningen, waar ik nooit echt wijs uit wordt. Ze had een PowerPoint, waarop een ademende borst en buik was te zien, er was een dwarsdoorsnede van het spraakkanaal, inclusief die twee elastiekjes, onze stembanden. Mariska had het over “tits and teeth”. Ze sprak over ademsteun en stemprojectie, over het belang van al onze holtes en over het belang van ons middenrif. We voelden het, we begrepen het, maar het onder controle krijgen was weer een heel ander verhaal. Daarna gingen we oefenen. Probeer maar eens een ‘m’ of een ‘n’ te maken met een dichtgeknepen neus. De leukste oefening vond ik dat ik me moest voorstellen met een speelgoedautootje over de vloer te rijden en ondertussen met losse lippen het motorgeluid na te doen. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrm, brrrrrrrrrrrrrrrm, brrrrrrrrrrrrrrrrrrm! De varierende toonhoogte maakte het alemaal nog veel leuker.

De volgende ochtend probeerde ik in mijn auto onderweg naar Rotterdam enkele ademhalingsoefeningen. Daarna zong ik lekker mee met de meezingers van The Arcade Fire. Het gastcollege ging als de brandweer, een heerlijke ochtend vol verhalen en goede vragen. ’s Avonds keek ik naar The Voice of Holland. Ik zag de juryleden eerst intens luisteren naar de stemmen van de kandidaten, voordat ze drukten. Ik keek en luisterde naar de beheersing van al die talenten die al jarenlang gewend zijn met zanglerearen en stemcoaches te werken. De workshop met Mariska smaakte wat mij betreft dan ook zeker naar meer.