Afgelopen dinsdag was ik de slotspreker tijdens de Nationale Workshop van het Institute for Independent Business (IIB). De workshop was in het clubhuis van de Tilburgse Golfbaan Prise d’eau. Al direct bij binnenkomst vroeg ik mij af wat die naam precies betekende en hoe de club er aan was gekomen. Iets met water, veel verder kwam ik met mijn schoolfrans niet. Het was de Prinsjesdag, de dag waarop onze minister van Financiën zwaar weer voorspelde. Op de golfbaan, en op de parkeerplaats van de golfbaan was daar bitter weinig van te merken.

De middag bestond uit een aantal presentaties en parallelsessies, waarbij de aanwezigen werden geïnsprireerd met nieuwe ideeën, nieuwe denkbeelden en modellen uit recent verschenen boeken over strategisch management. De wat mij betreft meest in het oog springende presentatie ging onder andere over een recensie van Hans van der Loo van het boek Beyond Performance van Scot Keller en Colin Price. Het feit dat deze twee Xcel-keizers van McKinsey een lans breken voor het versterken van de softskills is bijzonder. wat mij betreft was de quote van de dag: “een leider met een helder en overtuigend veranderverhaal vergroot de kans op het halen van zijn doelstellingen met 370%.” Now we’re talking!

Wat me de rest van de middag bleef bezighouden, was de fascinatie voor de naam. Een dag later hielp mijn Tilburgse collega Peter me uit de brand. De grond waarop de golfbaan is aangelegd behoort tot het grondwaterbeschermingsgebied van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij (TWM). Een voormalig bestuurder vond dat Tiburgse leidingwater zo lekker, dat hij besloot het te gaan bottelen. Het bronwater, dat uit dezelfde pompinstallatie als het kraanwater kwam, verkocht hij onder de naam Prise d’Eau, wat Frans is voor zowel bron, waterwinplaats als waterkraan. De naam was van orgine een merk van Bavaria. Zo kreeg Brabant haar eigen Perrier, Pellegrino of Vittel. Naast water had deze bestuurder nog een andere hobby: golf. De rest is geschiedenis. Dat geldt ook voor de TWM, die in 2006 haar activiteiten onderbracht in Brabant Water. Zo zie je maar dat werkelijk achter iedere naam vaak verrassende verhalen schuilgaan.