Het lanceren van een boek is altijd een feest, ook als het al je zevende is. Dit keer gebeurde dat afgelopen maandag op Wereldverteldag in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Daar mocht ik voor Logeion een masterclass storytelling verzorgen over de kracht van verhalen en de macht die ze over ons hebben, en tegelijkertijd mijn nieuwe boek ten doop houden. En dus was de Kloosterzaal eigenlijk een heel goede plek om dat te doen.

Too Good to be True was een paar dagen daarvoor, op 15 maart, verschenen. Ik ontving mijn presentie-exemplaren thuis, genoot van de geur van een vers gedrukt boek, bladerde erdoorheen en – ook dat doe je altijd – zocht meteen naar foutjes. Foutjes die er niet waren, want ik heb in Joost van den Ossenblok een heel goede uitgever.

In launchmode

Joost had natuurlijk al enkele exemplaren laten rondsturen, maar eigenlijk was tot dan toe mijn boek een best bewaard geheim. Dat veranderde met het interview op NPO Radio 5. In een heerlijk gesprek over verhalen met Daniel Dekker mocht ik voor het eerst hardop vertellen over mijn nieuwe boek, en waarom het er was.

Een dag later verscheen het eerste artikel op Managementboek Magazine, over het waarom van mijn nieuwste boek. En weer een dag later werd er plotseling een bos bloemen bezorgd van de vrienden van Bex*, om me te feliciteren met de nieuweling. Al deze aangename verrassingen brachten me in een heerlijke lanceermodus. Dat ik zelfs een interview op NPO Radio 1 liet lopen – ’s nachts om vier uur – vergaf ik mezelf direct. Het moest allemaal niet te gek worden.

Launch

Maar het hoogtepunt was natuurlijk de officiële lancering voor Logeion op Wereldverteldag. De masterclass – die je dan voor het eerst echt houdt – was goed voorbereid, stevig geoefend en steeds verder aangescherpt. Het stond als een huis. Carina Hilders van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft was zo vriendelijk het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Haar persoonlijke verhaal was een prachtige aanzet naar de vertelcirkels, waarin de zeventig deelnemers hun verhalen over een van hun eigen markante momenten vertelden.

Wereldverteldag had dit jaar als thema ‘Together we Can’, wat in Nederland was vertaald naar ‘Samen Sterker’. En dus sloot ik af met een vurig pleidooi over het belang van gemeenschappelijkheid en de rol die de grote verhalen daarin spelen. Als dank kregen alle aanwezigen een exemplaar van mijn nieuwste boek, én een speldje, waarmee ze officieel lid zijn geworden van Het Geheime Genootschap van Grote Verhalen. Wat mij betreft is dat een blijvertje, en zal het zeker geen Geheim Genootschap blijven.

Live!

Too Good to be True is in de wereld gezet, nu is het wachten. Wachten op de reacties, op recensies en op allerlei verrassingen die gaan komen. Want dat is en blijft het mooie van het in de wereld zetten van nieuwe boeken: ze brengen je altijd op plekken waar je nooit van zou hebben gedacht dat je daar zou komen. Ik ben stikbenieuwd!