Boekcontract

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vorig najaar – toen Corona nog gewoon een Mexicaans biertje was – vond ik dat het tijd werd voor een volgend boek. Middenin het post-truth tijdperk leek het erop dat we inmiddels steeds minder goed in staat zijn onderscheid te maken tussen wat waar is en wat niet. Dat er meerdere versies van de waarheid naast elkaar bestaan, en dat we daar steeds minder goed tegen kunnen.

Het gevolg is een bijna heilige oorlog tussen feiten en fictie, waarin verhalen te vaak worden afgedaan als knappe verzinsels, en hun vertellers er enkel op uit zijn ons op het verkeerde been te zetten. Verhalen vertellen is de waarheid liegen, we doen het zelf de hele dag, en toch is het steeds moeilijker te accepteren dat anderen het ook doen.

Het is daarom tijd voor een boek over storytelling dat nu eens niet gaat over de pracht en kracht van verhalen, maar juist over de macht die verhalen over ons hebben. Waarom houden we als sinds het begin van de mensheid zo van verhalen? Waarom verzinnen we ze, waarom geloven we erin en handelen we ernaar? Hoe komt het dat verhalen ons houvast, hoop en troost bieden en ons tegelijkertijd in verwarring brengen? Waarom wint het ene verhaal het van het andere? Welk verhaal is waar, en waarom voor anderen dan juist weer niet? En welke rol spelen ‘de feiten’ daarin?

Zeker in Corona-tijden had en heb ik alle tijd – en inspiratie – om me hierin te verdiepen. De leeslijst is lang, maar ik werk hem gestaag weg, en een incidenteel bezoek (real live of online via Zoom- of Teams) aan een hoogleraar helpt me om de geest scherp te houden en mijn antwoorden in weer andere, nieuwe hoekjes en boekjes te zoeken. En ook het nieuws in deze vreemde tijd geven stof tot nadenken en voorbeelden over wat verhalen, feiten en quasi-feiten met ons doen.

Gisteren was mijn uitgever Joost op bezoek met in zijn tas een contract dat we gezamenlijk (veilig op anderhalve meter afstand) ondertekenden. Dus nu zit ik er aan vast. Het boek gaat er komen, het schrijven kan beginnen. Ik ga weer op reis om het antwoord te zoeken op al die vragen, en van deze reis ga ik extra lang genieten. Als ik me aan mijn planning houd (en dat moet, zei Joost), verschijnt het boek in maart 2022. Als we tegen die tijd allemaal zijn inge├źnt tegen Corona, beloof ik hierbij plechtig dat ik het spetterend zal lanceren.