Toen Fred Galstaun twaalf was, leek het alsof heel de wereld sliep. Alles ging voor hem veel te langzaam, alles was hem veel te saai. Zelf leefde hij voortdurend in een soort droomwereld. Hij zat op een school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen en werd daar begeleid door allerlei psychologen. Lessen duurden voor hem een eeuwigheid, en dus spijbelde hij vaak en hing hij met allerlei verkeerde vriendjes rond op straat. Het liefst trok hij er alleen op uit om te gaan vissen. Toen hij op zijn zestiende besloot van school te gaan, kapte hij met zijn straatvrienden en werd hij glazenwasser. Enthousiast bouwde hij zijn wijkje eigenhandig huis voor huis op, maar daarna ging ook dat hem vervelen en besloot hij zijn groot rijbewijs te halen en internationaal vrachtwagenchauffeur te worden, in zijn familie het hoogst denkbare beroep.

Reizend door Europa vermeed hij zoveel mogelijk de truckercafés. Het liefst reed hij ‘s nachts over de weg, genietend van het monotone ritme van de onderbroken strepen in het licht van zijn koplampen. In de weekenden stond hij met zijn vrachtwagen altijd op een prachtplek midden in de natuur, en genoot hij met zijn eigen kooksetje van de rust en de stilte. Daar las hij Een ongewoon gesprek met God van Neal Donald Walsch en De wetenschap van het zijn en de kunst van het leven van Marahishi Mahesh Yogi, en leefde hij als kluizenaar in zijn zelfgecreëerde vrachtwagenbubbel. Rijden, lezen, denken, mediteren. Na twee jaar was het genoeg. Hij besloot de kunst van het leven in de praktijk te gaan brengen door verkoper te worden. Dan zou hij volop kunnen genieten van het effect dat hij met taal en woorden bij anderen kon bereiken. En wat bleek: als verkoper was hij een natuurtalent.

Tijdens een vervolgcursus Transcendente Meditatie ontmoette hij Stef Norden, die op dat moment algemeen directeur was bij Bookings.nl (het latere Booking.com). Fred besloot bij hem in de leer te gaan. Hij maakte kennis met de internationale hotelwereld, in de avonduren leerde hij zichzelf programmeren en bouwde hij mee aan vitale stukken van de Booking-programmatuur. Tot dan toe had hij uitsluitend in persoonlijke een-op-eengesprekken verkocht, nu kon hij via internet in één keer aan heel veel mensen tegelijk iets verkopen. Nadat een vriend in Amerika een bad had gekocht, bouwde hij in de avonduren zijn eerste commerciële website: www.relaxbaden.nl.

Precies vijf jaar na hun eerste ontmoeting was Fred uitgeleerd bij Stef. Eigenlijk wilde hij naar India afreizen om verlicht te raken, maar Stef wist hem daarvoor te behoeden: “Dan zit je straks drie jaar lang op een berg te denken dat je verlicht bent. Je loopt die berg af en binnen drie weken heb je een burn-out. Wat jij moet doen: een eigen bedrijf beginnen, een maximale lening afsluiten en wachten op het moment dat alles misgaat, je failliet dreigt te gaan en de crediteuren op je deur bonken. Als je dan nog rustig kan slapen, ben je echt verlicht.” Zo geschiedde. Fred leende geld, haalde containers vol spullen uit China om die via internet te verkopen. Eerst ging het crescendo, tijdens de crisis ging het langs de afgrond, maar van de gehoopte verlichting was bepaald geen sprake. Fred kon ‘s ochtends zijn bed bijna niet meer uitkomen om in de auto te stappen en naar de zaak te rijden.

Op een zomerdag in 2011 besloot hij naar Scheveningen te gaan om er een dagje aan het strand bij te komen. En hoewel hij zich verre van verlicht voelde, genoot hij van de warmte van het zonlicht op zijn huid, en van de tijdelijke koelte zodra er een wolkje voor de zon schoof. Hij luisterde naar het ruisen van de aanspoelende golven. Hij rook de zeelucht, en hoorde een vlaggenmast in de wind tikken, af en toe voelde hij een briesje. Alles had zijn eigen ritme. Op slag ontspande hij en werd hij extreem rustig.

Die multi-sensorische symfonie op het strand van Scheveningen gaf hem een idee. Door dergelijke ervaringen na te bootsen in een afgesloten omgeving, kon je mensen een totaalbeleving vol zintuiglijke indrukken bieden. Daar op het strand besloot hij een multi-sensorische belevingscabine te ontwikkelen die de emoties prikkelt en een euforisch gevoel opwekt. Zo ontstond Sensiks. De jongen die altijd het gevoel had in een droomwereld te leven, heeft daarmee zijn eigen droomwereld verwezenlijkt.

Fred Galstaun van Sensiks is een echte verteller, die al zijn momenten voorbij laat komen om stapje voor stapje zijn idee te ontvouwen. Ik zat naast hem op de ZMOK-school, hij liet me ramen lappen in Oss. Ik reed met hem door de nacht, en zag dezelfde bergen die hij in de weekenden vanuit zijn cabine zag. Ik zat naast hem tegenover Stef Norden, ik zag de containers uit China, om uiteindelijk uit te komen bij zijn wow-moment op het strand in Scheveningen. Het was of al die momenten daarvoor hem naar die bijzondere ervaring in Scheveningen hadden geleid. Zo maakt hij van zijn ontdekking van Sensiks een magisch avontuur.