Op 17 maart verzorg ik een masterclass Storytelling in de bestuurskamer van het AZ stadion voor een groot aantal ondernemers uit de regio. Het is nog maar een jaar geleden dat ik in diezelfde bestuurskamer Toon Gerbrands mocht interviewen. Toen was het allemaal nog dik in orde in Alkmaar. Op het veld waren vier man bezig de op een na beste grasmat van Europa te prepareren voor de volgende wedstrijd. ‘Alles wat we hier doen staat in het teken van kampioen worden,’ zei Toon. En inderdaad: alles in de ruimte ademde de sfeer van Dirk S. Louis van Gaal zou zijn club kampioen maken, iedereen stond op scherp. De poulefase van de Champions League lag binnen handbereik. Ik zat erbij en keek ernaar. Zo eenvoudig was het dus: doelen formuleren, doelen nastreven, doelen behalen.

De rest is geschiedenis. Moet ik volgende week tegen al die DGA’s mijn mond houden over de held van Wognum? Of moet ik hem juist als toonbeeld van doorzetttingsvermogen opvoeren, hier in zijn voormalige arena? Ik ben bang dat ik de verleiding niet kan weerstaan. Want je bent storyteller, of je bent het niet.