Soms worden de mooiste dingen uit nood geboren. Zo was het ook toen Marcel Kuhlmann van K&S – the Learning Company me vroeg eind augustus drie dagen met ze mee te gaan naar Berlijn. Ze gingen met alle medewerkers uit Nederland, België, Duitsland en Zuid Afrika werken aan hun persoonlijk leiderschapsverhaal. Een keur van acteurs, regisseurs, filmers en andere specialisten zouden hun helpen, en ik mocht met ze mee. En natuurlijk had ik daar zin in.

Er was alleen één probleem.

Ik kon niet.

Ik probeerde mijn agenda leeg te vegen, maar er stonden al trainingen en sessies gepland voor andere opdrachtgevers die ik onmogelijk wilde afzeggen of kon verplaatsen. En dus zat er niets anders op dan iets slims te verzinnen. Gelukkig hadden ze daar bij K&S al over nagedacht en het idee dat ze hadden stond me meteen aan. Ze zouden me interviewen in Utrecht, daar een filmpje van maken en die in de bus op weg naar Berlijn vertonen, zodat de mensen zich via de stappen uit The Wow Starts Now konden voorbereiden op het maken van hun persoonlijke verhaal.

Op een zonnige donderdagochtend in juli in de achtertuin aan de Maliebaan in Utrecht zou het gaan gebeuren. Alles stond klaar: twee stoelen aan een tafeltje, een camera op een statief en twee reversmicrofoontjes. Ik mocht lekker in de schaduw onder de parasol, mijn interviewer zat langzaam weg te smelten in de bloedhete zon. Toen we begonnen bleek het ook nog eens in het Engels te moeten, maar wonder boven wonder bleek dat eigenlijk helemaal geen probleem. Het werd een echt gesprek van meer dan een uur, waarin ik werd uitgedaagd om alles net zo helder te vertellen als ik trachtte in mijn boek te doen.

Twee weken later zag ik het eerste resultaat. Het gesprek was opgeknipt in vier korte maar krachtige filmpjes. De eerste over de ideeën die je als professional hebt, de tweede over de kracht van momenten, de derde over het maken van de verhaallijn en de vierde over het neerzetten van een pitch. Je kunt ze samen met een intro-filmpje in dit album bekijken. De deelnemers kregen er een boekje bij, waarmee ze op reis naar Berlijn konden voorbereiden op het maken van het verhaal dat ze daar in de drie dagen die zouden volgen verder gingen vervolmaken.

Eind augustus meldde Marcel zich weer. The Berlin Blend  was een geweldig event geworden. Mede dankzij deze voorbereiding op weg naar Berlijn hadden alle deelnemers een onvergetelijke driedaagse gehad. En ik heb ondertussen mijn eerste ervaring opgedaan met de voordelen en effecten van blended learning. Dat smaakt naar meer. Ik ben benieuwd welke andere opdrachtgevers ik hiermee op mooie ideeën ga brengen.