Met verhalen kun je de meest ingewikkelde zaken letterlijk dichterbij halen. En vaak schijnt daardoorheen dan vaak ineens een even briljante als eenvoudige oplossing. Mooie theorie maar hoe doe je dat dan? Afgelopen dinsdag was het een zonnige dag, een beetje zomer aan het begin van de herfst. Ik was te gast op de heidag van Delta Lloyd Leven. Een heidag midden in het centrum van Amsterdam. Mijn beide opdrachtgevers Klaas en Chris hadden een dijk van een programma in elkaar gedraaid, en daarbij een wel heel bijzondere locatie gevonden: het befaamde Betty Asfalt Complex, thuis en toeverlaat van Dominee Gremdaat en Margreet Dolman. Ruim vijftig medewerkers waren bij elkaar gekomen voor een wel heel mooie opdracht: het handen en voeten geven aan de strategie door deze treffend te verwoorden en te verbeelden.

Gewapend met fototoestellen troken ze in groepjes de stad in om ’s ochtends foto’s te maken die de pijlers van de strategie verbeelden. In de middag was er ruimte voor het verwoorden. Na een Masterclass gingen de groepen aan de gang met het maken van een spannend verhaal over de strategie. Met als tip: laat alles vooral niet gaan zoals gepland, maar zorg voor de nodige obstakels en tegenslag. Juist om te laten zien dat het niet eenvoudig is om zomaar even de ingesleten patronen te doorbraken.

De verhalen die die middag verteld werden, gingen over echte mensen van vlees en bloed, vaak medewerkers, die het anders gingen doen. De door iedere groep zelf geselecteerde foto’s vertelden een eigen verhaal, precies op de manier zoals het bedoeld was: treffend en raak. De woorden en beelden zorgden ervoor dat de uitdaging voor Delta Lloyd Leven ineens een stuk dichterbij kwam. Het werd voorstelbaar, en daarmee bereikbaar. Niet door uit te zoomen, afstand te nemen en de abstracte werkelijkheid van verzekeren nog verder te abstraheren, maar juist door in te zoomen op het kleine, het bijzondere, het buitengewone, en te laten zien wat er vanaf morgen anders kan. Juist met al die kleine verhalen kun je de grootste strategie daadwerkelijk tot leven wekken.