Enkele dagen geleden mocht ik spreken op een interne bijeenkomst van Accenture Nederland. Onderwerpen waren onder andere leiderschap en storytelling. De organisatie had die twee onderwerpen heel mooi aan elkaar gelinkt, en daarvoor een prettige locatie uitgekozen: de Spiegelzaal van het Amstel Hotel in Amsterdam. Via een wonderlijke koppeling op twitter werd ik uitgenodigd om te komen spreken. Ik moest me vooral richten op corporate storytelling, voorafgaand aan mijn masterclass waren ze met iemand anders bezig. Die ander was, zo bleek een paar dagen later, niemand minder dan Gijs Scholten van Aschat. En omdat hij de spreker voor mij was, en ik de laatste, beschouwde ik hem als mijn voorprogramma. En uit mijn bandtijd weet ik nog heel goed: niets is zo erg als door jouw voorprogramma te worden weggespeeld.

Terwijl ik me voorbereidde in de Tuinzaal (ze hadden mij in een andere zaal gezet, een kleinere) kon ik door een kier meegenieten van het verhaal van Gijs. In zijn verhaal koppelde hij leiderschap aan een aantal koningen zoals hij ze dankzij Shakespeare tot leven had gewekt. Zijn verhaal was meeslepend, maar op het moment dat hij een monoloog uit een van de koningsdrama’s voordroeg, werd zelfs nog beter. Zestig aanwezige Senior Executives hingen ademloos aan zijn lippen. En terecht. Zijn verhaal werd met een klaterend applaus beloond, Gijs boog als een ware acteur, hij bedankte nog net niet de techniek.

Daarna was het pauze. Ik controleerde voor de laatste keer mijn sheets, zette twee glaasjes water neer, en wat hoestbonbons, want de zomers in Nederland zijn ook niet meer wat ze ooit waren. De zaal was stampvol, de brug die gemaakt werd was een mooie (‘Jullie weten nu alles van verhalen, het wordt tijd dat ieder van ons dat ook over Accenture¬†gaat vertellen Daarvoor is Theo hier.’) De lat lag hoog, maar toen ik eenmaal begonnen was, was ik die al snel weer vergeten. Ook ik mocht anderhalf uur later een klaterend applaus in ontvangst nemen. En ik merkte dat ik ook een beetje begon te buigen, als een heuse acteur. High Performance. Delivered!