Wenen was prachtig, de beide workshops tijdens de Communicating Change Conference afgelopen vrijdag  waren een daverend succes. De volgende ochtend ontbeet ik met de perschef van de Tsjechische president. Wie weet wat daar nog uit gaat volgen… Ik heb in ieder geval opnieuw mijn beklag gedaan over vliegen met EasyJet naar Praag. Misschien dat hij er persoonlijk iets aan kan doen. na het ontbijt vertrok ik naar Amsterdam. Weer met KLM, weer verliep de reis als een zonnetje.

Ik was nog niet koud geland of Schiphol of het vliegtuig van Lufthansa naar Frankfurt stond alweer klaar. Op het vliegveld daar wachtten een aardige Poolse dame en drie van haar landgenoten me op. Samen gingen we in een busje (hoe kan het ook anders) naar het Waldhotel Rheingau, aan de rand van Geisenheim. Zondag en maandag gaf ik samen met mijn collega Katinka daar aan  marketing- en salesmensen van Thermaflex (uit alle hoeken van de wereld) workshops storytelling en positionering. Twee onderwerpen die allebei gaan over het maken van de juiste keuzes. Het programma was spartaans te noemen: we verzorgden de plenaire opening, drie workshops op zondag, op maandagochtend nog een vierde. Tussendoor, op zondagavond was er een wijnproeverij, verzorgd door Adolf Störzel. Kijk dan houden ze je tenminste van de straat. 

En dat was jammer, want volgens mij was Geisenheim achteraf wel een wandeling waard geweest. Het stadje  in de Rheingau is – volgens mij iPad – bekend sinds 772, maar kreeg pas stadsrechten in 1864. Kijk, dat zijn pas wachttijden! In het centrum van Geisenheim staat een 700 jaar oude lindeboom. Dit maakt dat de stad ook vaak lindestad wordt genoemd. Elk jaar tijdens het tweede weekend in juli wordt op het plein rond de lindeboom een feest gevierd. Recht tegenover deze lindeboom staat het in 1857 gebouwde stadshuis (dus zeven jaar voor dat ze stadsrechten kregen; een kwestie van stoïcijns volhouden en gewoon doorbouwen, moeten ze destijds hebben gedacht). Maar het echte geheim van Geisenheim is dat het in de regio vooral bekend staat als een echte schoolstad. In totaal kent de stad elf scholen. Met al die workshops is het dan ook meer dan goed gekomen.